Redan under stenåldern skapades forntidens mest imponerande gravar: gånggrifterna.
I den här e-boken får du läsa hur man redan för 150 år sedan hade en rätt komplett bild av vilka fynd som går att hitta vid arkeologiska utgrävningar.
När den här artikeln skrevs år 1866 var arkeologin en relativt ny vetenskap och den som gjorde en utgrävning hade vare sig tillgång till maskiner eller avancerade mätmetoder som kol-14-dateringar.
Trots att det gått snart 150 år sedan rapporten i den här e-boken publicerades så är det förvånande att läsa den. Detta eftersom man så här tidigt har en rätt komplett bild av vad fornminnet användes till, hur människorna begravdes och vilka fynd som är vanliga respektive sällsynta.
Vissa slutsatser har dock visat sig vara felaktiga, folken som använde gånggrifterna levde nämligen inte enbart av jakt och fiske utan ägnade sig också åt boskapsskötsel. I dag används till och med benrester från kor för avancerade analyser där man kan se exakt var djuren växte upp.
Den gånggrift utanför Falköping som finns som träsnitt i e-boken, är troligen landets mest avbildade gånggrift eftersom den redan år 1866 var framgrävd ur sin skyddande jordhög och därmed är extra tydlig.
Fakta
Namn: ”Gånggrifter – Återutgivning av arkeologisk text från 1866”
Publicerad: 2016-11-23.
ISBN: 978-91-7757-170-4 (epub-version)
ISBN: 978-91-7757-171-1 (pdf-version)
Originaltitel: ”Svenska Fornminnen. 1. Gång-grift” (publicerades den 19 maj år 1866 i tidskriften ”Ny Illustrerad Tidning”)
Författare: Texten publicerades anonymt under signaturen ”S. . . ”.
Tillgängliga format: PDF och EPUB
Ladda ner EPUB-versionen (1 Mb)
Ladda ner PDF-versionen (10 sidor. 1 Mb)
Kontakt: E-boksbibliotekets tjänstgörande redaktör